Beheersmaatregelen

 • Beheersmaatregelen (legionella spoelen en temperaturen) Legionella preventie

  Het uitvoeren van beheersmaatregelen (legionella spoelen en temperaturen) is een belangrijk onderdeel om Legionella groei in de installatie te voorkomen. De Legionellabacterie groeit bij ideale leefomstandigheden als:

  • stilstand van water;
  • opwarming;
  • biofilm

  In Nederland is het drinkwaterbesluit opgesteld met als doel het leveren van deugdelijk drinkwater aan derden. Iedere eigenaar van een collectief leidingnet is verplicht om weinig en niet gebruikte tappunten wekelijks tegen legionella te spoelen. Daarnaast is het van belang om kritische punten maandelijks te temperaturen. Koud water mag niet hoger zijn dan 25 graden Celsius en warm water mag niet lager zijn dan 55 graden Celsius. Dergelijke punten zijn beschreven in de risico analyse en beheersplan.

  Meer informatie aanvragen >

  Gebouwdossier digitaal beschikbaar
  Holland Building Maintenance B.V. voert deze werkzaamheden momenteel uit voor een groot aantal klanten. Het uitvoeren van de werkzaamheden wordt ondersteund door onze innovatieve tool. Holland Building Maintenance B.V. gebruikt deze tool voor het registreren van spoel- en temperatuurwerkzaamheden, welke automatisch geüpload worden in het digitale gebouwdossiersysteem. U als klant ontvangt een unieke gebruikersnaam en wachtwoord, waarmee u op afstand inzage kunt krijgen in de digitale logboeken.

  Spoel- en temperatuurwerkzaamheden worden in eigen beheer meestal uitgevoerd door de op locatie aanwezige technische dienst. Een veel voorkomend probleem is dat de technische dienst niet altijd toekomt aan het uitvoeren van de werkzaamheden, de werkzaamheden niet correct uitvoert en/of niet goed registreert. Hierdoor is het lastig om bij een besmetting de oorzaak te achterhalen. Het afvinken van werkzaamheden betekent immers niet dat de werkzaamheden daadwerkelijk zijn uitgevoerd.

  Voordelen om werkzaamheden uit te besteden aan Holland Building Maintenance B.V.:

  • spoel- en temperatuurwerkzaamheden worden conform opgesteld werkprotocol uitgevoerd;
  • spoel- en temperatuurwerkzaamheden worden altijd uitgevoerd;
  • geen verloren logboekbladen meer;
  • op afstand online inzage in logboekbladen;
  • wekelijkse samenvatting van notificaties bij afwijkingen.

  Wilt u de groei van Legionella in uw installatie op effectieve wijze voorkomen? Dan is het inschakelen van een specialist op het gebied van beheersmaatregelen ten zeerste aan te bevelen. Holland Building Maintenance heeft langjarige ervaring op het gebied van risicomanagement en beheersmaatregelen en helpt u graag om de veiligheid van uw binneninstallaties te beheren.

  Dat is ook nodig, want elke eigenaar van een collectief leidingnet is in Nederland verplicht om nauwelijks gebruikte tappunten wekelijks tegen legionella te spoelen en kritische punten op maandelijkse basis te temperaturen. Beheersmaatregelen garanderen op deze manier de levering van deugdelijk drinkwater aan derden, zoals dat ook in het drinkwaterbesluit omschreven is.

  Legionella voorkomen met beheersmaatregelen
  In een risicoanalyse en beheersplan zijn strikte criteria opgesteld waar een installatie aan dient te voldoen. Zo mag warm water niet kouder zijn dan 55 graden Celsius en mag koud water niet warmer zijn dan 25 graden Celsius. Dit helpt om de groei van de Legionella bacterie in de installatie te voorkomen, aangezien dit kan zeer kwalijke gevolgen hebben voor de gezondheid.

  De Legionella pneumophila bacterie is de veroorzaker van de ziekte legionellose en gedijt met name goed in door de mens ontworpen warmwatersystemen zoals drinkwaterleidingen en binneninstallaties. De juiste beheersmaatregelen zijn dan ook noodzakelijk voor effectieve Legionella preventie en het voorkomen van onwenselijke klachten bij de gebruikers van het water.

  Risicoanalyse en beheersmaatregelen
  Holland Building Maintenance voert regelmatig risicoanalyse en beheersmaatregelen uit voor particuliere woningen en gebouwen, maar verricht ook veelvuldig werkzaamheden voor collectieve drinkwaterinstallaties. Het grootste deel van ons uitgebreide klantenbestand is afkomstig uit het bedrijfsleven.

  Goede voorbeelden van onze opdrachtgevers zijn onder meer Verenigingen van Eigenaren, makelaars en woningcorporaties in wiens opdracht wij werkzaamheden zoals woninginspecties verzorgen. Prioritaire instellingen zoals ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en hotels schakelen ons daarnaast in om legionella te voorkomen en schoon drinkwater te garanderen.

  Voorbeelden beheersmaatregelen en risicomanagement
  Wanneer een bedrijf beheersmaatregelen zoals legionella spoelen spoelen en temperaturen in eigen beheer verzorgt, worden de werkzaamheden vaak ter plekke uitgevoerd door de eigen technische dienst. In de praktijk blijkt dit echter lang niet altijd vlekkeloos te verlopen. Soms worden werkzaamheden niet op de juiste wijze uitgevoerd of heeft de technische dienst er simpelweg geen tijd voor.

  Een onjuiste uitvoering of registratie maakt het zeer lastig om de oorzaak van een besmetting in een later stadium te achterhalen. Het is dan ook aan te bevelen het uitvoeren van beheersmaatregelen uit te besteden aan een ervaren partij, die weet wat er gevraagd wordt en die een optimale uitvoering van de werkzaamheden garandeert.

  Opstellen van een effectief beheersplan
  Holland Building Maintenance voert spoel- en temperatuurwerkzaamheden altijd conform het opgestelde werkprotocol uit. Wanneer u met ons in zee gaat, weet u zeker dat u nooit meer een controle mist. Effectieve bestrijding van Legionella begint daarnaast bij het opstellen van een effectief beheersplan. Wij nemen de opgestelde maatregelen tot in detail met u door en ontwikkelen een helder beheersplan op maat.

  Omdat inzicht in de resultaten van de beheersmaatregelen belangrijk is, gebruiken we bij Holland Building Maintenance een innovatieve tool om spoel- en temperatuurwerkzaamheden te registreren. Deze tool plaatst de resultaten automatisch in uw digitale gebouwdossiersysteem, zodat u als opdrachtgever vanaf elke gewenste locatie en op elk gewenst moment kunt inloggen op uw digitale logboeken. Verloren logboekbladen behoren hiermee definitief tot het verleden.

   

  Beheersmaatregelen
  Chemische desinfectie legionella
  Droogzetten van een waterinstallatie
  Watermonsters drinkwater nemen
  Legionella bestrijding
  Keerklepcontrole
  Boiler reinigen
  Legionella douchekop filter


 • 088 900 16 00
  Neem contact op


 • advies-inspectie

 • advies-inspectie