Chemische desinfectie

 • Chemische desinfectie Legionella

  Is er sprake van een Legionella besmetting in uw leidingwaterinstallatie? Geen nood; u bent zeker niet het eerste bedrijf dat dit overkomt. Holland Building Maintenance is gespecialiseerd in chemische desinfectie en desinfecteert uw waterleidingsysteem op grondige wijze. Zo weet u zeker dat de besmetting wordt opgelost en dat u gebruikers veilig drinkwater kunt garanderen.

  Bij een chemische desinfectie door de specialisten van Holland Building Maintenance gaan wij de binneninstallatie ontdoen van Legionella bacterie. Een desinfectie heeft een kans van slagen mits de drinkwaterinstallatie voldoet aan de BRL 6010. Holland Building Maintenance is BRL 6010 gecertificeerd en heeft veel ervaring in installaties waar Legionella problemen hardnekkig blijven terugkomen. Chemisch desinfecteren is echter niet in alle gevallen noodzakelijk; soms volstaat een thermische desinfectie. Het verschil tussen deze twee vormen van desinfectie leggen we u hieronder uit.

  Meer informatie aanvragen >

  Chemische desinfectie bij Legionella

  Voordat we de verschillende manieren van desinfectie toelichten, is het van belang om de noodzaak van desinfectie goed te begrijpen. Besmetting met Legionella kan zeer kwalijke gevolgen hebben en veroorzaakt in sommige gevallen een ernstige longontsteking. Wanneer een infectie door de bacterie deze symptomen veroorzaakt, wordt het ook wel de veteranenziekte genoemd.

  Incidenteel kan Legionella zelfs leiden tot een dodelijke afloop. Denk hierbij onder meer aan kwetsbare groepen zoals ouderen of kinderen met een verminderde weerstand. Het is daarom hoe dan ook zaak de bacterie effectief te bestrijden of beter nog: te voorkomen. Dit laatste gebeurt niet door middel van chemische desinfectie, maar met behulp van de juiste beheersmaatregelen.

  Thermisch desinfecteren soms niet voldoende

  Wanneer u nog niet heeft geïnvesteerd in Legionella preventie en de bacterie aanwezig is in uw leidingwaterinstallatie, is desinfectie noodzakelijk. Legionella bacteriën gedijen het best in stilstaand water met een temperatuur tussen van 25 en 50 graden Celsius. Zodra de temperatuur hoger is dan 60 graden Celsius, zien de bacteriën over het algemeen geen kans om te overleven.

  Bij een thermische desinfectie wordt de waterinstallatie daarom gedurende 20 minuten met heet water van minimaal 60 graden Celsius gevuld. Elk tappunt wordt vervolgens uitgebreid nagespoeld met leidingwater en de specialist van Holland Building Maintenance controleert of er geen heet water meer in de leiding zit. Is de Legionella bacterie na deze behandeling nog aanwezig? Dan is een chemische desinfectie een absolute noodzaak.

  Thermische desinfectie of chemische desinfectie: wat is het verschil?

  Een chemische desinfectie is ingrijpender dan een thermische desinfectie en levert daarom vrijwel altijd het gewenste resultaat op. Uw waterleidingsysteem wordt afgekoppeld van het openbare net en gevuld met een chemisch desinfectiemiddel dat de resterende Legionella bacteriën doodt. Voor een optimale werkzaamheid moet het middel minimaal vier uur in de leiding aanwezig zijn.

  Gedurende de chemische desinfectie wordt bij elk tappunt een waarschuwingskaart geplaatst en gemeten of de optimale concentratie van het desinfectiemiddel aanwezig is. Na afloop wordt uw leidingsysteem grondig gereinigd en worden alle tappunten nogmaals gecontroleerd. Wanneer het systeem geheel vrij is van desinfectiemiddel, kan het weer op het openbare net worden aangesloten.

  Voorkom een chemische desinfectie bij Legionella besmetting

  Hoewel een chemische desinfectie een uitermate effectief bestrijdingsmiddel is in geval van een Legionella besmetting, is voorkomen nog altijd beter dan genezen. Een professioneel beheersplan minimaliseert gezondheidsrisico’s en zorgt ervoor dat uw leidingsysteem schoon, betrouwbaar en beschikbaar blijft. Zo heeft u geen enkel omkijken naar uw binneninstallatie.

  Holland Building Maintenance kan niet alleen chemische desinfectie, maar ook het beheer en onderhoud van uw waterleidingsysteem voor u verzorgen. U krijgt online inzicht in alle gegevens rondom uw installatie en wordt door onze specialisten op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen. Meer weten? Bel ons dan op 088 900 16 00 of stuur een mail naar info@hollandbuilding.nl.

  Veelgestelde vragen over chemische desinfectie

  Wanneer is een chemische desinfectie nodig?

  Wanneer u slachtoffer bent van een hardnekkige legionella-uitbraak, dan is een chemische desinfectie een uitstekende manier om van de besmetting af te komen. Middels een chemische desinfectie wordt het waterleidingsysteem op grondige wijze gezuiverd waardoor de aanwezige legionella bacteriën geen schijn van kans hebben. Na deze chemische desinfectie kunt u veilig drinkwater uit uw systeem weer garanderen.

  Waar komt Holland Building chemische desinfecties uitvoeren?

  Over het gehele land tot zelf Vlaanderen heeft Holland Building specialisten die uw chemische desinfectie kunnen uitvoeren. Neem hiervoor contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. We helpen u graag van uw legionella bacterie af.


 • 088 900 16 00
  Neem contact op


 • keerklepcontrole

 • keerklepcontrole