Wat is legionella

 • Wat is Legionella?

  Wat is legionella nu eigenlijk? Legionella is een bacterie die een ernstige longontsteking kan veroorzaken, ook wel de ‘veteranenziekte’ genoemd. Sommige mensen krijgen in geval van besmetting slechts te maken met de legionellagriep, een lichtere vorm van de infectie. De ziekte wordt behandeld met antibiotica. Alleen in ernstige gevallen en zonder de juiste behandeling of bij mensen met sterk verminderde weerstand, kan de ziekte dodelijk zijn. Wanneer mensen besmet zijn geraakt, kan het 2 tot 19 dagen duren voor de ziekte zich openbaart – als mensen ziek worden. Want de meeste mensen worden in de regel niet ziek na besmetting.

  Meer informatie aanvragen >

  Legionellabesmetting – niet zo’n ramp?

  Wanneer u dat zo leest, dan lijkt een legionellabesmetting niet zo erg te zijn. Maar het tegendeel is waar. Er is niet voor niets een zeer strenge regelgeving van toepassing als het gaat om legionella. Dat is onder meer gelegen in de wijze waarop de besmetting plaatsvindt – via het inademen van besmette waternevel. Het bereik is dus enorm groot, er komen in de regel vele mensen met de bacterie in aanraking en van die velen zullen er ook altijd een aantal mensen ziek worden en wellicht overlijden. De laatste grote legionella-uitbraak in Nederland was in 1999. Er werden toen ruim 200 mensen ziek na een bezoek aan de West-Friese Flora in Bovenkarspel. Uiteindelijk overleden er 17 mensen aan de gevolgen van de legionellabesmetting die zij daar opliepen.

  Legionellabesmetting – waar schuilt het gevaar?

  Legionellabacteriën zijn gevaarlijk na vermenigvuldiging. Stilstaand water met een temperatuur tussen 25 en 50°C is daarvoor de ideale omgeving. Het gevaar ligt dus op de loer in ‘dode’ hoeken waar water langdurig blijft stilstaan. Een sterke doorstroming van het water belemmert dus het vermenigvuldigen van de legionellabacterie. Boven de 60°C gaat de bacterie in ieder geval dood.

  Risico’s op een legionellabesmetting vermijden

  Als prioritaire instelling of organisatie met een zorgplicht ten aanzien van de gebruikers van gebouwen mag (en wilt) u geen risico lopen op een legionellabesmetting van uw (drink)water. Neem daarom contact op met Holland Building Maintenance voor bijvoorbeeld een adequaat legionella beheersplan!

  Legionella besmetting, wat nu?

   


 • 088 900 16 00
  Neem contact op


 • testfoto

 • testfoto