Koolmonoxide meten

  • Koolmonoxide meten

    In heel Nederland overlijden ieder jaar 5 tot 10 mensen door koolmonoxidevergiftiging. Het gas is een geur- kleur en smaakloze sluipmoordenaar. Daarom is het erg belangrijk om koolmonoxide in de woning te voorkomen. Holland Building Maintenance is gekwalificeerd volgens KIWA BRL K91562/01 en daarom de specialist op koolmonoxide meten. Gaat het om een nieuw geplaatste combi-ketel / cv-installatie of een bestaande geiser, gasboiler of een ander verbrandingstoestel. Het is altijd nodig om deze te meten en controleren op of het koolmonoxide waarde niet te hoog is!

    koolmonoxide

    Koolmonoxide (CO) of koolstofmonoxide, vroeger ook wel kolendamp genoemd, is een levensgevaarlijk gas dat ontstaat bij onvolledige of slechte verbranding van natuurproducten zoals aardgas, benzine of hout. Het is vooral zo gevaarlijk omdat mensen het niet ruiken, proeven of zien. Daarom wordt het ook wel een sluipmoordenaar genoemd. Koolmonoxide wordt 250 keer sneller in het bloed opgenomen dan zuurstof.  Een kleine hoeveelheid in de lucht leidt al snel tot flauwvallen. Omdat het gas sneller in het bloed wordt opgenomen dan zuurstof, krijgen de belangrijke organen te weinig zuurstof. Zo ontstaat bijvoorbeeld hersenbeschadiging. Bij blootstelling aan hoge concentraties is koolmonoxide zelfs levensbedreigend.

    koolmonoxide in de woning

    Regelmatig verschijnen er helaas nog steeds in het nieuws dat mensen onwel zijn geworden of overleden door koolmonoxide in de woning. Vaak ligt de oorzaak bij onvolledige of slechte verbranding van stoffen als olie, gas en hout. Koolmonoxide kan ontstaan bij slecht onderhouden of slecht functionerende installaties zoals geisers, verstopte open haarden en kachels. Zelfs de moderne cv-installaties van tegenwoordig kunnen koolmonoxidevergiftiging veroorzaken. Meestal gebeurt dit vooral bij slecht onderhoud.

    Daarnaast kunnen andere situaties zorgen voor de aanwezigheid van koolmonoxide in huis. Denk aan defecte rookgasafvoer, gescheurde schoorsteenkanalen of verkeerde installatie van verbrandingstoestellen. Eigenlijk alle situaties die ervoor zorgen dat verbrandingsgassen (terug) de woning in stromen.

    koolmonoxide meten overal en altijd

    Omdat koolmonoxide niet herkenbaar is, is het belangrijk om koolmonoxide te meten. Iedereen die in een huis woont met verbrandingstoestellen, een open haard of een bron buiten het eigen huis bijvoorbeeld een rookgasafvoer van een andere woning vlak bij uw ventilatieopening, loopt mogelijk gevaar op koolmonoxidevergiftiging. Het is verstandig om in deze ruimtes een rookmelder met ook een koolmonoxidemelder op de juiste plaats te installeren.

    Symptomen Koolmonoxidevergiftiging

    Mogelijke symptomen van koolmonoxidevergiftiging zijn:

    • Hoofdpijn
    • Sufheid
    • Slaperigheid
    • Misselijkheid
    • Duizeligheid
    • Rode blossen in het gezicht
    • Versnelde hartslag
    • Verwardheid
    • Beslagen ramen

    koolmonoxidevergiftiging te voorkomen

    Koolmonoxide in huis is levensgevaarlijk. Holland Building Maintenance zet de 5 tips op een rij:

    1. Ventileer 24 uur per dag! Zorg dat in ruimtes met een verbrandingstoestellen altijd voor voldoende frisse lucht aanwezig is.
    2. Laat ieder jaar installaties zoals open haarden, kachels, geisers en Cv-installaties (combi ketels) controleren.
    3. Koolmonoxide meten met een koolmonoxidemelder is verstandig, maar vertrouw hier niet blind op! Het is verstandig om altijd een professional de verbrandingstoestel te laten meten op koolmonoxide uitstoot
    4. Koolmonoxide meten? Plaats de melder altijd in de buurt van het verbrandingstoestel in de woning, daar waar de risico’s het grootst zijn.
    5. Denkt u dat er iets mis is? Zet direct ramen en deuren wijd open, verlaat de woning, zorg dat niemand achterblijft en bel 112.

    Wat houdt de Technische controle en Koolmonoxide meten in?

    Heeft u verbrandingstoestellen zoals een geiser of cv-ketel in huis die u niet helemaal vertrouwt? En wilt u preventief laten meten of die koolmonoxide lekt? Bel ons gerust op voor het maken van een afspraak. Met een koolmonoxide meting en technisch onderzoek controleren wij of uw installatie werkt, zoals dit zou moeten werken. Tevens wordt de rookgasafvoer en luchttoevoer gecontroleerd op juiste montage en/of lekkage van het toestel. Zo kunt u met een gerust hart gebruik maken van de verbrandingstoestellen, zonder u zorgen te maken over koolmonoxide.

    Meer informatie aanvragen >

  • Koolmonoxide

  • Koolmonoxide